Na návštěvě v nejstarším pivovaru Korça: Založen Italy, má ale české srdce  

22.10.2025

Autor: Honza Strouhal

Albánský pivovar Korça zanedlouho oslaví kulatých sto let své existence. V roce 1928 jej založili Italové, nesmazatelně se v něm ale zapsali i Češi. Jeho útrobami plných českých technologií nás provedl přímo vrchní sládek Viktor.

Pivovar Korça je významnou součástí kulturního a hospodářského dědictví Albánie. Nachází se ve stejnojmenném městě Korça pod horou Morava v nadmořské výšce 800 metrů, které je známé svým historickým a kulturním významem.

"Vaříme tu deset milionů litrů (v přepočtu 100 000 hektolitrů) piva ročně, což je relativně málo," říká vrchní sládek Viktor na uvítanou, hned co se s ním setkáme za vrátnicí nejstaršího pivovaru v Albánii. Ještě než vejdeme do jeho útrob na exkurzi, informuje nás, že z původního pivovaru, který byl založený Italy v roce 1928, zbyla jen jedna zeď a sklepení. 

Pivovar Birra Korça založili italský investor Umberto Umberti a místní investor Selim Mboria s počátečním kapitálem 950 000 franků a počáteční výrobní kapacitou 20 000 hektolitrů ročně.

Původní podoba pivovaru
Původní podoba pivovaru

Areál pivovaru, který patří do skupiny IHB Group albánského podnikatele Irfana Hasana Hysenbelliua stejně tak jako další známé albánské pivo Tirana, je i dnes vcelku malý a působí útulně, ovšem na provoz všedního dne poměrně mrtvě.

Od Viktora se vzápětí dozvídáme, že v samotném pivovaru dnes hodně procesů automatizovaných. Ve směnách se zde střídá dohromady padesát pracovníků, další jsou pak rozeseti po celé zemi v administrativních a zejména obchodních pozicích.

I přesto, že roční výroba se zde pohybuje na sto tisících hektolitrech piva (pro srovnání Plzeňský Prazdroj v Česku uvaří přes sedm milionů hektolitrů), je pivovar Korça třetím největším v Albánii a často bývá i tím prvním pivem, které v této zemi ochutnáte. 

Najdete ho totiž v každém koutu země a v podstatě pouze v Albánii. Birra Korça se totiž soustředí fakticky jen na domácí trh a do ostatních zemí kromě Kosova a okrajově Řecka nebo Itálie jej nijak významně neexportuje. Podle Viktora by se roční produkce měla do dvou let zdvojnásobit.

Albánci pijí spíše víno, piva podle statistik z roku 2022 vypijí 29,7 litru na hlavu, Češi mají spotřebu šestinásobnou. Pivo je tedy učíme pít hlavně my Češi, i tak se ale v Korçë, kterému se přezdívá albánská Paříž, už v minulosti uchytilo. Bydlela v něm totiž často i smetánka, která cestovala do jiných evropských měst a na chuť piva si tam brzy zvykla.

Zatímco se říká, že Italové založili pivovar v Korçë kvůli místní kvalitní pitné vodě, dnes už toto podle sládka Viktora zase tolik neplatí. 

Vrchní sládek Viktor pochází z Vlorë, v Korçë je deset let
Vrchní sládek Viktor pochází z Vlorë, v Korçë je deset let

"Vodu bereme stále ze studni, kterou máme zde v areálu, ale na její kvalitě dnes tolik nesejde, dokážeme si ji sami následně upravit a obohatit tak jak potřebujeme," říká k tomu, když nás začne provázet mozkem pivovaru v podobě kanceláře, kde je několik počítačů

Na něm přehledně vidí, co se v pivovaru právě děje a zda pivo správně zraje v nerezových tancích o objemu padesáti kubíků, na které se díváme přes sklo do protější rozlehlé místnosti. Jsou čtyři a jsou srdcem pivovaru.  

Právě zde se pivo vaří a odtud se posléze přečerpá do dalších částí provozu k následným procesům jako je například filtrace nebo finální zrání a nakonec přes plnící linky doputuje až na stůl zákazníků.

"Tanky jsou z Hradce Králové stejně jako všechny trubky, které odsud vedou do provozu," říká Viktor a jeho slova potvrzují nápisy jména hradecké firmy na každé varně, které zní ZVU Strojírny. 

Češi ve zdejší technologii ale mají ještě několik stop. A to mycí a plnící linky od firmy z Vysočiny NATE Chotěboř, na filtračních zařízeních je zase logo jihomoravské firmy Bílek Filtry. Českým značkám pak sekundují i italské stroje.

Dávní zakladatelé pivovaru Italové jsou ale také spíše vinaři, nežli pivaři, a tak rozjezd výroby byl v úvodu vlažný a zlatavý mok nepříliš kvalitní. Velký rozvoj pivovaru do současné podoby, velikosti i kvality produktu přišel až po druhé světové válce, kdy zemi od okolního světa izoloval bývalý albánský diktátor Enver Hodža.

Do pivovaru v rámci tehdejší spolupráce komunistických zemí pustil Němce a taky Čechoslováky, v podstatě největší světové odborníky na pivo, kteří začali psát novou éru Birra Korça a hlavně jeho kvalitního piva. Jak po stránce technologické, tak i z pohledu know-how. 

K našemu zklamání jsme se ale dozvěděli, že chmel nepochází z českých, ale z německých chmelnic. To nás rodáky ze země světoznámého červeňáku trochu zklamalo.

Dnes pod hlavičkou Birra Korca najdete pět druhů piv. Nejde o žádné speciály, hlavní vlajkovou lodí je ležák, světlé a tmavé pivo (mimochodem jediné tmavé pivo na Balkáně) a k tomu Amber Ale a Golden Ale. Nealkoholické pivo tu nehledejte, ovšem kromě samotného piva tu vyrábí ještě i minerálku.

"Vím o vás Češích, že potřebujete trochu silnější piva, s obsahem alkoholu nad pět procent, hutnější chuť, tmavší barvu," říká na závěr naší půlhodinové exkurze a naprosto správně Viktor jakoby se přitom omlouval. 

Nám ale rozhodně nemusel, Birra Korça nám chutná. Jestli i vám, to jej musíte ochutnat sami. Teď už s vědomím faktu, že za ním stojí i Češi.

Pokud by vám po exkurzi vyhládlo, hned vedle pivovaru se nachází pivovarská restaurace s fajn venkovním posezením prakticky v parku. 

© 2024 Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!