Skryté poklady Albánie: Kaňon plný tyrkysu ukrytý na kraji Tirany

Autor: Honza Strouhal
Za hlubokými kaňony s tyrkysovou vodou nemusíte až do nitra Albánie nebo jejích vysokých hor, jeden z nich se nachází jen půl hodiny autem od samotného centra Tirany. Shkalla e Tujanit zatím není v hledáčku turistických katalogů, pozornost si ale zaslouží.
Tujanské schodiště, tak se dá volně přeložit název kaňonu Shkalla e Tujanit, který získal název po nedaleké vesnici. Proč schodiště? To poznáte hned jak na místo přijedete.
Soutěska se nachází jen 10 kilometrů od centra Tirany a zhruba 60 kilometrů od letoviska Drač a může tak být zajímavým impulsem k půl či i celodennímu výletu.
Obzvláště pro ty, kteří nehledají desítky kilometrů dlouhé treky, ale zároveň jsou milovníky přírody.
Jde totiž o úzký a poměrně krátký kaňon, který po tisíciletí mezi masivy pohoří Dajt a Brar tvarovala řeka Tirana, která mu dodává i jeho tyrkysovou barvu. Jde o pro oko lahodící přírodní scenérie s impozantními skalními stěnami a krasovými útvary včetně jeskyní.
Kaňon se nachází na severovýchodním okraji albánské metropole. Měří zhruba 1,2 kilometru, široký je 20 až 50 metrů a okolní skalní špičáky dosahují do výšky až 250 metrů. Ve starověku zde vedla důležitá obchodní cesta (tzv. Rruga Arbërit), která spojovala přístav Durrës s Tiranou, Velkou Dibrou a dále vedla do vnitrozemí Balkánu.
Obchodní cestující časem vystřídali turisté, horolezci nebo speleologové, kaňon pak v parných vedrech díky jeho chladivým stěnám funguje tak trochu jako klimatizace. V létě tak může sloužit jako kýžený úkryt pro návštěvníky Tirany rozpálené z jeho hlavního Skanderbegova náměstí, kde se stínu nedohledají.
Tujanské schodiště je od něj vzdáleno 11 kilometrů a dnes k němu vede i nová asfaltová cesta, po které do něj autem dojedete za zhruba půl hodiny. Pokud vás tedy nezdrží některá z tiranských dopravních zácp.
Na místě je i restaurace v alpském stylu nabízející lokální kuchyni a také vyhlídka.
Shkalla e Tujanit je vhodným cílem pro jednodenní výlet pro ty, kteří ocení kombinaci historie, krásné přírody i lokální kuchyně. A to v každém roční období.
